Unelte personale
Locatia curenta: Prima pagina Primar si Consiliul local Arhiva Borcea
Actiuni document

Prezentarea localitatii

Prezentarea localitatii

Borcea, Calarasi

      Borcea este situata în partea de sud – est a campiei Române, mai precis în campia Baraganului sudic, pe malul stâng al Bratului Borcea, cu o populatie de 11.400 locuitori, conform recensamântului din 2002, cu o suprafata de 30.580 ha teren arabil si intravilan, fiind a doua comuna ca marime privind suprafata si numarul de locuitori. Conform ultimelor date  statistice adica 11000 locuitori , aproximativ 3000 gospodarii.      A luat fiinţă în urma reorganizării administativ-teritoriale a României din anul1968, având în componenţă un singur sat (Borcea) şi o singură primărie comunală, Borcea .

     Înainte de 1968, pe teritoriul actual al comunei Borcea fiinţau următoarele localităţi rurale cu reşedinţe comunale separate: Cocargeaua şi Pietroiu ( v. Pietroiu, Calarasi ). Până în anul 1981 comuna Borcea a făcut parte din judeţul Ialomiţa. Din ianuarie 1981 comuna Borcea face parte din judetul Calarasi (v. Decretul Consiliului de Stat nr. 15 din 23 ianuarie 1981).

     Vatra comunei Borcea se află situată pe malul stâng al braţului Dunării: Bratul Borcea. Teritoriul extravilan al comunei Borcea se întinde de o parte şi alta a Braţului cu acelaşi nume: în stânga, spre Câmpia Bărăganului de Sud, unde se află vatra satului şi cea mai mare parte a suprafeţelor agricole, în dreapta, teritoriul agricol cuprinzând şi o parte din Balta Borcea (Ialomitei). Vatra aşezării Borcea se află la intersecţia meridianului de 25º 25' long. E cu paralela de 44º 20' lat. N (cf. Hărţii judeţului Ialomiţa, Scara 1:100 000, lucrată de Inst.Geo. al Armatei şi publicată de Arta Topografică în 1968.  Din punct de vedere structural, localitatea este de tip alungit de-a lungul braţului Borcea şi a drumului Naţional 3B care o străbate pe o lungime de 9 kilometri.

   În ceea ce priveşte vecinii, se învecinează la est cu municipiul Feteşti, judeţul Ialomiţa la sud,  judeţul Constanţa la vest, iar la nord cu  localitatea Ştefan cel Mare. Referitor la altitudine, este una din localităţile cu cele mai mici altitudini 5–10 m ( Balta Borcei ).


  Powered by Plone CMS, the Open Source Content Management System

Acest site se conformeaza cu urmatoarele standarde: